Ivan Ekser

Do you want to upgrade your tattoo skills?

TETOVAŽA – UMETNOST POZNATA OD DAVNINA

Reč tetovaža potiče od samoanske reči tatau. Tetoviranje se praktikuje još od praistorije i bilo je zastupljeno u različitim civilizacijama. Širom sveta pronađene su mumije sa vidljivim tetovažama na koži.

Primer je mumija Ötzi the Iceman koja je pronađena u Alpima. Imala je 61 tetovažu, a utvrđeno je da je stara 5,300 godina. Tetovaže se nalaze u blizini njegovog grudnog koša, lumbalnog dela kičme, na listovima i gležnjevima. Za razliku od modernih tetovaža za koje se koristi igla, tetovaže na Otzi-jevom telu, rađene su pravljenjem finih ureza na telu, nakon čega su u ureze utrljavali samleveni ugalj.

Terapija ili ukras?

Naučnici i dalje ispituju značaj i razlog tetoviranja mumije Otzi. Tetovaže na mumiji nalaze se na mestima koja su obično prekrivena odećom, zbog čega se smatra da razlog nije dekoracija tela. Smatra se da su tetovaže imale terapeutsko dejstvo, za ublažavanje bola na određenim delovima tela. Ova teorija potkrepljena je činjenicom da se na mestima na kojima su rađene tetovaže, nalaze akumpukturne linije koje se i danas koriste prilikom ovog tretmana.

Od 1998. godine, Ötzi mumija se nalazi u muzeju u Italiji: https://www.iceman.it/en/v

en_USEnglish